Blog by Janja

Just another WordPress.com weblog

3. GLOBALNO SEGREVANJE

Kaj je pravzaprav globalno segrevanje in zakaj prihaja do tega? Zaradi boljšega razumevanja teme moramo pojasniti dva termina, ki se ob tem pojavljata: podnebne spremembe in segrevanje ozračja.

»S terminom podnebne spremembe označujemo spreminjanje globalnega in regionalnega podnebja na Zemlji v daljšem časovnem obdobju. Segrevanje ozračja je ožji pojem od podnebnih sprememb in označuje povečanje povprečne temperature zraka in vode v zadnjih nekaj desetletjih. Večina strokovnjakov se strinja, da je tako močno povišanje temperatur v zadnjih tridesetih letih povzročil človek.

Glavni vzrok za segrevanja ozračja je povečanje emisij CO2 v zraku, skupaj s povečanjem vsebnosti drugih toplogrednih plinov, ki povzročajo povečan učinek tople grede, med katerimi so tudi metan in dušikovi oksidi. Toplogredne pline proizvaja človek, in sicer:

·                 z izgorevanjem fosilnih goril, s katerimi proizvede tri četrtine vseh emisij za proizvodnjo dobrin, transport, proizvodnjo elektrike in druga področja;

·                 z usmerjeno rabo tal (npr. sekanjem gozdov) in kmetijstvom;

·                 v svojih gospodinjstvih«

(Slovenska fundacija za trajnostni razvoj)

Da nam bo zadeva bolj jasna, si moramo najprej pojasniti, kaj pravzaprav obdaja našo Zemljo. Vidimo, da so to razne plasti ozračja, ki se nahajajo na različni oddaljenosti od Zemlje. V teh plasteh se nahajajo posamezni plini, ki imajo pomembno vlogo v odnosu do Zemlje. Naj omenimo samo najznačilnejše:

Ozon se nahaja v stratosferi na oddaljenosti os 25 do 50 km ter absorbira nevarno ultravijolično sevanje (UV), ki ga oddaja Sonce. Ko pride do takoimenovane ozonske luknje, lahko ti UV žarki lažje prihajajo do zemeljske površine ter tam s svojim fotokemičnim delovanjem ogrožajo žive celice. Sicer pa sama sprememba v količini ozona nima direktnega vpliva na globalno segrevanje.

Toplogredni plini, kot so vodna para, ogljikov dioksid, metan, klorofluoroogljikovodiki ter žveplov aerosol pa imajo direktni vpliv na globalno segrevanje. Ti prepuščajo kratkovalovno sevanje (UV in vidno svetlobo) skozi nižje plasti atmosfere do zemeljske površine, hkrati pa absorbirajo dolgovalovno (IR) sevanje, ki ga Zemlja seva nazaj v vesolje. S tem svojim delovanje tako skrbijo za primerno temperaturo na Zemlji, lahko bi poenostavljeno rekli, da je to nekakšen zemljin termostat. Dokler so ti elementi v sozvočju so stvari v redu, če pa se poruši to sorazmerje, pa prihaja do globalnega segrevanja. (Kvarkadabra.net, 2008)

                                            Izpust škodljivih plinov v atmosfero

Prikaz plasti ozračja

Tako kot v vsaki znanstveni razpravi, obstaja tudi v zvezi s podnebnimi spremembami negotovost, vendar se večina znanstvenikov strinja, da je povprečna temperatura na površju Zemlje v zadnjih desetletjih naraščala bolj, kot to lahko pojasnimo z naravnimi podnebnimi cikli. Sedanja epizoda ‘globalnega segrevanja’ je večinoma posledica človekovih dejavnosti.  Glavni vzrok je sežiganje fosilnih goriv, ki sproščajo ogljikov dioksid, ki zadržuje toplotno sevanje v ozračju. Ta, z ravnanji ljudi okrepljeni ‘učinek tople grede’, ustvarja motnje podnebnega sistema, čemur pravimo podnebna sprememba.
Glede posledic globalnega segrevanja so si mnenja znanstvenikov dokaj različna. Eni celo zagovarjajo tezo o eksploziji zemlje ter njenem uničenju kot posledico prekomernega segrevanja jedra. To notranje jedro naj bi se segrevalo, ker je premajhen odvod toplote z zemeljske površine. (Dr Tom J. Chalko, MSc,2001)
 
 
 
 

 

 

Diagram sprememb temperature in ogljikovega dioksida

 Časovni diagram koncentracije CO2

http://www.kemija.org/index.php?option=content&task=view&id=69

 

 

 

 

 

 

Advertisements

april 26, 2008 - Posted by | Uncategorized

Zaenkrat še ni komentarjev.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: