Blog by Janja

Just another WordPress.com weblog

2. INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE

Da bomo lažje razumeli sam pojem informacijske tehnologije, si najprej razjasnimo pomen pojma tehnologija. Tehnologija v splošnem pomeni skupek postopkov pridobivanja surovin in postopkov izdelave izdelka od začetnega do končnega stanja. Podobno bi lahko trdili za informacijsko tehnologijo, s tem, da informacijska tehnologija obsega široko področje. Ti postopki oziroma dogajanja pa so odvisna od tehničnih sredstev in pripomočkov, ki jih pri izvajanju prej omenjenih dogodkov uporabljamo.

 Pojem informacijske tehnologije  dokaj dobro  v strjeni vsebini obrazloži Wikipedija:

»Informacijska tehnologija pokriva področja zajemanja, obdelovanja, shranjevanja in prenašanja vseh vrst informacij. Informacijsko tehnologijo delimo na strojni in programski del, da ta področja povežemo, mora biti prisotna še informacijsko – komunikacijska tehnologija. Informacijska tehnologija v sodobni informacijski družbi nastopa z vlogo dostopnost informacij, krajšanje poslovnih ciklusov in povečanje konkurenčnosti. Je pa tudi dovolj fleksibilna, da zadovolji individualne potrebe pri zbiranju informacij.

Informacijska tehnologija se razvija in napreduje, hkrati pa spreminja našo družbo. Zato bi lahko govorili o družbenem determinizmu, saj bo nova tehnologija spreminjala našo družbo. Nekateri pa družbo, v kateri živimo, imenujejo kar informacijska družba oz. družba znanja. Informacijska tehnologija postaja vse pomembnejši dejavnik učenja, še posebej v splošnem izobraževanja. Najbolj je to vidno pri izobraževanju na daljavo, saj informacijska tehnologija omogoča uporabnikom (v tem primeru učencem), da varno in zanesljivo dostopajo do okolja za učenje, hkrati pa motivira in spodbudi k učenju.«

[http://sl.wikipedia.org/wiki/Informacijska_tehnologija]

 

Podjetja si danes ne morejo predstavljati poslovanja brez informacijske tehnologije. Nekatere dejavnosti brez IT sploh ne bi obstajale. Računalnike, kot najbolj vidni del IT, najdemo v vsaki pisarni, v skoraj vsaki poslovni aktovki in v večini gospodinjstev. IT služi predvsem kot strokovna podpora delu in sicer za povečanje produktivnosti, avtomatizacijo procesov, zniževanje stroškov, sodelovanje med zaposlenimi, partnerji ter komunikacijo, vse to pa vpliva na konkurenčnost podjetja.

 

Advertisements

april 26, 2008 - Posted by | Uncategorized

Zaenkrat še ni komentarjev.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: